ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΠ ΤΕΣΤ Liqui - PREP

Τι είναι το παπ τεστ;
Το PAP TEST ή τεστ Παπανικολάου, αποτελεί την βασική διαδικασία για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πήρε το όνομα από τον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος αυτή την τεχνική το 1927 και η οποία παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τότε.

Ποιος πρέπει να κάνει το τεστ Παπανικολάου;
Όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 18 και μετά, με ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να κάνουν ένα παπ-τεστ κάθε χρόνο. Ακόμη και γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γυναικολόγο τους και να υποβάλλονται στο παπ-τεστ.

Πώς γίνεται το τεστ Παπανικολάου;
Ο γυναικολόγος με τη βοήθεια μιας ειδικής βούρτσας λαμβάνει δείγμα κυττάρων (επίχρισμα) από τον τράχηλο της μήτρας. Αυτό στη συνέχεια τοποθετείται πάνω σε γυάλινη πλάκα η οποία στέλνεται στον κυτταρολόγο ή το εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση.

Πόσο καλό είναι το τεστ Παπανικολάου;

Από τότε που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του παπ τεστ, πριν από 60 χρόνια περίπου, έχει σώσει τις ζωές εκατομμύρια γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι κατά την λήψη του παπ τεστ, ένα σημαντικό μέρος του υλικού, το οποίο ο ιατρός παίρνει από τον τράχηλο δεν επιστρώνεται στην πλάκα και απορρίπτεται με τη συσκευή λήψεως (βουρτσάκι). Επιπλέον, η κλασσική μέθοδος έχει ένα ακόμα μειονέκτημα: το γεγονός ότι συχνά στο δείγμα που λαμβάνεται από τον τράχηλο συχνά περιέχεται άχρηστο υλικό, που δημιουργεί δυσκολία στη σωστή αξιολόγηση του παπ τεστ. Σήμερα, χάρη σε μια νέα τεχνολογία γνωρίζουμε ότι το συμβατικό παπ τεστ παρέχει μόνο 50% ευαισθησία στην εύρεση του καρκίνου. Ακόμη και γυναίκες που έκαναν τακτικά παπ τεστ μια φορά το χρόνο διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο του τραχήλου σε ποσοστό 30%.

Τι είναι το Liqui-PREP;
Το Liqui-PREP αποτελεί ένα τεστ παπ νέας γενιάς, που είναι γνωστό ως «υγρής μορφής κυτταρολογία» (LBC). Με τη μέθοδο αυτή το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο δεν γίνεται επίστρωση σε γυάλινη πλάκα, αλλά αντίθετα, όλα τα κύτταρα τοποθετούνται σε φιαλίδιο συλλογής δείγματος, το οποίο αποστέλλεται προς επεξεργασία στο εργαστήριο. Εκεί υφίσταται καθαρισμό από υλικά τα οποία εμποδίζουν τη σωστή και έγκυρη διάγνωση και τα τραχηλικά κύτταρα τοποθετούνται σε γυάλινη πλάκα έτοιμα και καθαρά για ακριβέστερη διάγνωση.

Τι μου προσφέρει το Liqui-PREP;
Εκατοντάδες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νέα τεχνολογία Liqui-PREP αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης τραχηλικών βλαβών. Η μέθοδος αυτή μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων σε χιλιάδες γυναίκες, αφού διορθώνει τα προβλήματα του συμβατικού παπ τεστ:

  • Βελτιώνει σημαντικά (κατά 90%) την ευαισθησία του παπ τεστ
  • Αυξάνει σημαντικά (κατά 65%) τη διάγνωση καρκινικών κυττάρων
  • Ανακαλύπτει προ-καρκινικά κύτταρα 8-10 χρόνια πιο νωρίς απ’ ότι το συμβατικό παπ τεστ

Ακριβώς η αυξημένη αυτή ακρίβεια μπορεί να σώσει ζωές.

Επιπλέον πλεονεκτήματα του Liqui-PREP
Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση που προσφέρει, η μέθοδος Liqui-PREP προσφέρει επίσης μεγάλη ευκολία στη γυναίκα. Η μία και μόνη λήψη δείγματος δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό πολλαπλών τεστ χωρίς να χρειάζεται επαναληπτική επίσκεψη. Σε αρκετές περιπτώσεις, περίπου το 20% των δειγμάτων που λαμβάνονται με τη συμβατική μέθοδο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, επομένως απαιτείται συλλογή καινούργιου δείγματος.

Liqui-PREP και HPV
Η σχέση μεταξύ των κονδυλωμάτων του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου της μήτρας έχει αναγνωριστεί επιστημονικά. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης του δείγματος ο κυτταρολόγος υποπτευθεί αλλαγές στη δομή των τραχηλικών κυττάρων, πλέον μπορεί να γίνει έλεγχος στο αρχικό δείγμα ώστε να φανεί αν υπάρχει μόλυνση από τον ιό HPV και τον τύπο του. Αυτή η διαδικασία επίσης καταργεί την ανάγκη επίσκεψης και πάλι τον γιατρό για καινούργια εξέταση.

Πώς θα κάνω το νέο παπ τεστ;

Μπορείτε απλά να το ζητήσετε από το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξηγήσει και πάλι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουρη για το αποτέλεσμα.